Yaratıcı Özgüven Festivali Nedir?
Yaratıcı Özgüven Festivali, her gün karşılaştığı problemlere yaratıcı çözümler geliştiren öğretmenlerin cesaretinden aldığımız ilhamla ve güçle düzenleniyor. 13-14 Mayıs 2022 tarihlerinde Öğretmen Ağı Youtube kanalında dijital, 15 Mayıs 2022 Pazar günü ise İstanbul’daki Zorlu PSM Sky Lounge’da yüz yüze olarak gerçekleşecek olan Festival, bu yıl “Ne Bu Özgüven?” temasıyla gerçekleşiyor.
Festival yaratıcılığıyla cesaretini buluşturarak değişim yaratabileceğine inanan herkesi, “Ne bu özgüven?” diyenlere kulak asmayarak yaratmaya, üretmeye ve paylaşmaya çağırıyor.
2022 Yaratıcı Özgüven Festivali, Mehmet Zorlu Vakfı ile Canva for Education’ın ana partnerliğinde ve Eğlenceli Bilim’in desteğiyle gerçekleşiyor.
Hata Ödülleri’nde en renkli hata sahipleri ile buluşacak ödüller ile festivalin dijital ve yüz yüze programı için hazırladığımız sürprizler, TOYİ, İdefix, Twinkl Türkiye, Can Yayınları, Yapı Kredi Yayınları’nın katkılarıyla festival katılımcıları ile buluşuyor.
Festival, Glamly Digital, Heart and Mind Design ve Kalt Film ile festival paydaşı olan onlarca kurumun işbirliği ve öğretmenlerin yaratıcı özgüveninden aldığımız güçle hayata geçiyor.
Kalıp Kıran Sahne
“Kalıpların hepsi mi kötü, niye kırıyoruz? Çünkü o kalıbın içindesin ve var olamadığın için kırıyorsun.”
-Ece Temelkuran, Yazar
Hayatımız boyunca kalıplarla karşılaşıyoruz. Aklımıza bir fikir geldiğinde şunları duyabiliyoruz, “Ne bu özgüven?”, “İcat çıkarma şimdi”, “Biz bu yollardan geçtik, sen mi değiştireceksin her şeyi?”... Kalıpların karşımıza çıktığı zamanlarda bile, cesaretimizi kaybetmemek nasıl mümkün olur?
Yaratıcılık, bir cesaret işi. Bize “yapamazsın” diyen başkalarına kulak asmama, gözümüz korksa da ufukta sınır aramama, izlemek istediğimiz yolu çizebileceğimize dair kendimize güven duyma cesareti. Kalıp Kıran Sahne’de karşılaştığı kalıpları kıranların, #NeBuÖzgüven diyenlere kulak asmadan değişim yaratanların hikâyeleri ve deneyimleri yer alıyor.
Renkli Hatalar Sahnesi
“Meslek hayatım hatalarla dolu. İlk işimde hata yaptığımda yöneticim çok kızabilirdi, beni işten çıkarabilirdi, fakat ders çıkarmamı sağladı. Hatalar, benim yolumu ve yönümü belirledi. Kurum yöneticilerinin, ekip arkadaşlarının, ailenin, “Sakın hata yapma!” demek yerine, “Bundan neler öğrenebiliriz, birlikte tamir edelim bu hatayı.” yaklaşımına sahip olması önemli.”
-Görgün Taner, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü
Hata yapmak bizi farklı bakış açılarıyla tanıştırır, bilmediklerimizi öğretir. Yeni çözümlere, keşfetmeye alan açar. Başka yollara yelken açmak için bizi teşvik eder. Zamanla hatalarımız ‘hatta’lara dönüşür. İcat ederiz, yaratırız, üretiriz. Ve böylece dünyada bir şeyler değişmeye başlar.
Renkli Hatalar Sahnesi, hepimizin hayatlarında yaptığı hatalara kucak açıyor. Hatalardan ‘hatta’lar yaratanların hikâyeler ile, yaratıcılığımızın önündeki en büyük engellerden biri olan hata yapma korkusuna meydan okuyor.
Hata Ödülleri
“Hep diyoruz ya biz; ‘Saçmalayalım, hata da yapalım önemli olan sonra o hatalardan öğrenmek.’”
-Banu Yücetaş, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi
Alexander Pope bir şiirinde “Hata yapmak insan olmaktır.” der (to err is human). Birçok icadın da, bir zamanların hatası olduğunu biliriz. Peki, neden hata yapmaktan bu kadar korkarız?
Yaratıcı özgüvenimizi en çok besleyen şeylerden biri hataları olağanlaştırmak ve onlardan ilham almak. Hataları olağanlaştıramadığımız ve hayatın akışının bir parçası olarak kabul edemediğimiz zaman yürüdüğümüz yolda devam edemiyor, hata yaptığımız yerde takılı kalıyoruz.
Oysa hayatı var eden, belki de bugün olduğumuz kişi haline gelmemizi sağlayan şey yaptığımız hatalar; o hataları kabul etmek, kucaklamak ve onlardan öğrenmek.
Bu sene ikincisi düzenlenen Yaratıcı Özgüven Festivali’nin 15 Mayıs 2022 Pazar günü Zorlu PSM Sky Lounge’daki programının kapanış oturumu olan Renkli Hatalar Sahnesi’nde dağıtılacak olan Hata Ödülleri ile hayatı var eden hataları kutlamak; hata yapmaktan korkmak yerine, hatalardan öğrendiklerimizi hatırlamak ve paylaşmak istiyoruz.
Siz de “Benim çok renkli bir hatam var!” diyorsanız, 6 Mayıs 2022 Cuma günü saat 18.00’e kadar buradaki form üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz. Hata ödülleri sahiplerini Festival sonrasında bazı sürpriz hediyeler bekliyor olacak. 🙂
İlham Arşivi
Yaratıcı Özgüven Festivali'nde “İlhama ihtiyacım var.” diyen herkese kaynak olabileceğini düşündüğümüz yazıların, çizimlerin, şarkıların, oyunların yer aldığı kocaman bir arşiv oluşturuyoruz. Festivalin 15 Mayıs 2022 Pazar günü yüz yüze programının gerçekleşeceği Zorlu PSM Sky Lounge'ın bir köşesinde, her bir içeriğe QR kodla erişilebilecek İlham Arşivi, festival sonrasında da dijital olarak ulaşılabilir olacak.
Yaratıcılığı besleyen, karşılaştığımız kalıpları kırmak için bize güç veren, “Hata yapmakta ne varmış canım?” dedirten İlham Arşivi içeriklerinizi buradaki form üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz
Yaratıcı Özgüven Festivali 2022 Çalışma Grubu
Aslı Taş, Banu Yücetaş, Büşra Nur Serdar, Ceren Çalıcı, Elif Meltem Koç, Esin İnanç, Gökçen Saygılı Güneş, Gülçin Aldırmaz Şahin, Muhammed Atalay, Murat Çıtır, Okan Aksoy, Özgür Özkaya Mercan, Özlem Bilge, Özlem Nur, Şebnem Yapıcı, Sedat Bakım, Sena Sarıbaş, Sinem Amaş
Öğretmen Ağı Hakkında
Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Eğitim Reformu Girişimi’nin yürütücülüğünü üstlendiği Öğretmen Ağı, Türkiye’de, eğitim alanında faaliyet gösteren öncü 6 Vakıf; Aydın Doğan Vakfı, Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Enka Vakfı, Mehmet Zorlu Vakfı, Sabancı Vakfı ve Vehbi Koç Vakfı tarafından desteklenir.
Ağ, “Bizden bir şey olmaz”, “İcat çıkarma şimdi”, “Bu yollardan geçtik”, “Zaten bildiğim şeyler” gibi kalıpların kırılabileceğine ve değişimin, öğretmenler adına değil öğretmenlerle birlikte başladığına inanır. Farklı disiplinlerle etkileşimden beslenerek, eğitime dokunan paydaş kişi ve kurumlarla işbirliği geliştirerek ve hayat boyu öğrenme anlayışını benimseyerek, öğretmenlerin ve Ağ’ın bir parçası olan herkesin bir arada ürettiği bir öğrenme topluluğu oluşturur.